Ben je ook een perfectionist op je werk?

Baal je er ook zo van, dat andere mensen heel ontspannen op het werk zitten en dat jij je om allerlei dingen druk maakt? Perfectionisme is een illusie, niemand is perfect! Maar perfectionisme kan je leven wel behoorlijk lastig maken.

Gelukkig zijn hier wat tips voor jou. Deze tips helpen je om je minder druk te maken en wat ontspannender door je werkdag te gaan.


Trek geen overhaaste conclusies
Ga er niet meteen vanuit dat jij je taken niet goed hebt gedaan en dat je hierop wordt veroordeeld, wanneer er iets fout gaat op je werk. Het kan zijn dat een collega een slechte dag heeft en dat diegene zich op jou afreageert. Het lijkt of je naar jezelf altijd met meer kritiek kijkt. Het is belangrijk om er van uit te gaan dat je niet perfect hoeft te zijn om goed te kunnen functioneren. Dit gaat je veel minder druk geven.

Niemand doet alles perfect
Het lijkt vaak zo, dat anderen op het werk bijna geen fouten maken en dat zij alles goed voor elkaar hebben. Maar vergis je niet! Iemand kan op zijn of haar werk wel alles goed voor elkaar hebben, maar misschien is zijn thuissituatie wel heel anders. Het kan ook zijn dat iemand zich naar de buitenwereld heel goed gedraagt, maar dat diegene helemaal niet lekker in zijn of haar vel zit.

Perfectionisme is een nachtmerrie voor productiviteit
Wanneer je continu bezig bent met de puntjes op de i en vervolgens deze ook weer gaat nalopen, dan gebeurt er weinig qua productiviteit. Gewoon goed is ook prima! Een andere mogelijkheid is om eerst zoveel mogelijk af te maken en eventueel nog niet in te dienen of te versturen. Wanneer je dan nog tijd over hebt aan het eind van de dag, dan mag je nog je perfectionisme hierop loslaten en wat dingen veranderen of verbeteren. Wanneer je de tijd er niet voor hebt, dan moet je het loslaten en dan kun je deze dag iets minder perfect zijn. Vaak heeft niemand door dat je een keer iets minder perfectionistisch bent geweest.

Houdt je privé en werk leven gescheiden
Het is belangrijk dat je je werk niet altijd mee neemt naar huis. Waarschijnlijk moet je wel eens overwerken, maar dit moet niet structureel worden! Probeer eens om precies 17:00uur je laptop dicht te klappen en dan te stoppen. Voor een perfectionist is dit heel lastig, maar het is wel te leren. Het is ook belangrijk om je eigen ding te kunnen blijven doen. Kies bijvoorbeeld ervoor om iets leuks met je vrienden of familie ’s avonds of in het weekend te gaan doen. Ook is een hobby of sport belangrijk voor je ontspanning!

Inspiratie van: //sochicken.nl/5-tips-tegen-perfectionisme

Inspiratie overzicht