Ongewenst gedrag treft een op de zes werknemers

Een op de zes werknemers in Nederland had vorig jaar te maken met ongewenst gedrag door leidinggevenden of collega's. Zelfs bijna een kwart ervoer dit gedrag, zoals pesten, (seksuele) intimidatie, geweld en discriminatie door klanten of andere externen. Dat blijkt uit een maandag verschenen enquête van onderzoeksinstituut TNO onder 40.000 werkende Nederlanders.

Wij vinden dat je als werknemer recht hebt op een werkplek zonder ongewenst gedrag, (seksuele) intimidatie of discriminatie. Ervaren medewerkers ongewenst gedrag dan kunnen ze last krijgen van allerlei negatieve emoties zoals woede, angst en verdriet. Ook kan het ook psychische- en gezondheidsklachten ontwikkelen met productiviteitsverlies en uitval als gevolg. Daarnaast heeft het vaak ook negatieve gevolgen voor de omstanders zoals collega’s, familie en vrienden.

Uit onze eigen onderzoeken blijkt ook dat ongeveer 25% van de medewerkers bij onze klanten persoonlijk te maken krijgen met ongewenst gedrag. Vooral verbaal geweld (bijvoorbeeld schelden en beledigen) door een leidinggevende of collega wordt dan het meest genoemd. Dat zijn toch schokkende cijfers!

Benieuwd of jouw collega’s ook ongewenst gedrag ervaren? Neem dan eens vrijblijvend contact op met ons. Wij komen dit beladen thema graag verder toelichten.

Inspiratie overzicht