Van werkstress naar werkplezier? Dat is toch onmogelijk?

Administratie - In de file staan – zeurende collega’s - trage computers - reply-to-all-e-mails - collega’s die altijd te laat komen - afspraken die niet worden nagekomen. Herken jij dit ook? Zit jij soms ook in een sleur op je werk? Lees dit dan door om erachter te komen hoe jij meer plezier uit je werk kunt halen en waarom je hier als werkgever op in moet spelen.

Dagelijks hebben we te maken met duizenden prikkels. Dit kan leiden tot een verminderende gemoedstoestand. Werkplezier creëren is hier een goede oplossing voor. Uit onderzoek blijkt dat werknemers een goede werksfeer belangrijker vinden dan het salaris dat ze krijgen. Werkplezier is niet alleen prettig voor de medewerker, maar ook goed voor jou als werkgever: het versterkt de betrokkenheid, verhoogt de kwaliteit en productie, verlaagt faalkosten en het ziekteverzuim én heeft een positieve invloed op de klantgerichtheid. In plaats van de aandacht te richten op de stressbronnen in het werk (de ‘energievreters’), is het dus ook, of wellicht nog belangrijker, om die dingen in het werk te versterken die juist energie geven!

Daarnaast werken we bijna allemaal in teamverband, maar ‘de ideale teamspeler’ bestaat niet. Laat staan een heel team van ideale teamspelers. Gevolg is dat frustraties op de loer liggen en zo nu en dan de kop op steken. Deze frustraties spelen een grote rol in de onderlinge communicatie en zijn bepalend voor de mate waarin je als team succesvol bent en werkplezier ervaart. Werkplezier zorgt ook voor een effectievere samenwerking tussen jouw werknemers.

Hier geef ik je alvast een paar tips die je vandaag nog kunt toepassen. Dus stap uit je comfortzone en ga aan de slag:
-”Even lekker mekkeren en dan weer door”. - Soms even zeuren is goed, het is een noodzakelijke uitlaadklep voor negatieve gevoelens of gedachten. Pas op: klaag met mate, een cynische collega wordt niemand blij van.
-”Start een werkpleziergroep, om de beurt bedenkt iemand een pleziertip van de dag”. - Het klinkt vreemd, maar jij en je collega’s zijn creatiever dan je denkt!
-”Daag je collega’s uit voor een potje luchtgitaar spelen”. - Muziek op: en even lekker gek doen en daarna weer met een frisse blik aan het werk. Kijk eens hoeveel creatieve ideeën er nu ineens ontstaan.
-Stel één doel, haal het, vier het! - Wees lief voor jezelf en beloon jezelf eens door te vieren welk doel je in ieder geval al hebt behaald vandaag.
-”Trakteer je collega’s op complimenten”- van algemene complimenten tot aan specifieke complimenten. Kijk eens wat het met je doet: wat je geeft krijg je ook terug.
-”Start een kantoorkoor”. - er gaat niets boven samen zingen.
-Versier de werkplek van een collega: vandaag staat hij of zij in het zonnetje”. - Gebruik, slingers ballonnen, een kan water met munt en citroen..
-”Begin een lunch-wandel-club en praat niet over werk”- Zo creëer je ruimte om je collega beter te leren kennen én je bent ondertussen in beweging, wát een win-win-situatie.

Wil jij ook een workshop Werkplezier bij jouw bedrijf? Neem dan contact op met info@thevitalcompany.nl voor informatie.

Inspiratie overzicht