Zonder alcohol de Corona periode door

Een glaasje alcohol drinken we (bijna) allemaal wel eens. Alcohol wordt geassocieerd met ontspanning, gezelligheid en vrije tijd. Maar zou je ook even of voor altijd kunnen stoppen met het nuttigen van alcohol? Ik ben dit gaan testen bij aanvang van de maatregelen rondom Corona.


Gaat het gemakkelijk?

Toen de maatregelen rondom Corona werden aangekondigd door Rutte en alle feestjes en samenkomsten werden afgeschaft, heb ik ervoor gekozen om in deze periode te stoppen met het nuttigen van alcohol.

Dit bevalt me best goed! Ik ben iemand die van gezelligheid houdt en dan samen met anderen een drankje nuttigt, nu er toch geen feestjes zijn, is het gemakkelijker om geen wijntje of een ander drankje ’s avonds te pakken.

Op het werk hebben we nog wel een vrijdagmiddag borrel met de collega’s op 1,5 meter afstand. Maar ook op deze vrijdagen heb ik nu niet de neiging om ook een drankje te pakken. Wanneer je aan iedereen uitlegt dat je niet drinkt in deze tijd, vinden ze het ook nog eens knap en de meeste steunen je er ook nog in!

Ook op een mooie warme zomerdag vind ik een koud glas water of Crystal Clear nu net zo lekker als een koud wijntje of een flesje Radler. Wanneer je een doel voor jezelf stelt is het natuurlijk gemakkelijker om het vol te houden, dan wanneer je dit niet doet.

Waarom ben ik gestopt met het nuttigen van alcohol?

Allereerst ben ik gestopt met het nuttigen van alcohol omdat het gezonder is voor mijn lichaam. Dat is natuurlijk algemeen bekend.

Ik had vaak last van hoofdpijn, wanneer ik de dag ervoor een aantal drankjes had gehad. De dag erna was altijd minder fijn, ik voelde mij ook loom op deze dag en ik had weinig energie. Dit is nu gelukkig heel erg verbeterd!

Verder is een veelvoorkomend gevolg van alcohol ook een onrustige maag. Hier was ik zelf ook gevoelig voor. Wanneer je teveel alcohol neemt, kan je maag dusdanig gewend raken aan alcohol, dat de beschermde laag maagvlies niet meer zijn werk kan doen.

Ik vind het leuk om doelen te stellen in mijn leven en ik was benieuwd of ik dit zou volhouden. Tot nu toe gaat het dus gelukkig erg goed!


Voordelen

Nu ik gestopt ben met het nuttigen van alcohol voel ik me energieker!
Dit komt misschien ook doordat ik nu meer sport dan voor de Corona periode. Ik probeer elke dag iets aan beweging te doen of dit nou wandelen, skeeleren of een bootcamp is. Wanneer ik dit een uur per dag doe, voel ik me veel energieker!

Maar ook in het weekend ben ik nu fitter. Ik hoef niet tot laat ’s ochtends in bed te liggen om bij te komen van de avond ervoor.

Verder zitten in alcohol natuurlijk ook veel calorieën. Ik dronk doordeweeks vrijwel geen alcohol, maar in het weekend wel. I.p.v. alcohol drink ik nu vaak gewoon water of Crystal Clear. Hierdoor krijg ik veel minder calorieën binnen!


5 Tips om te stoppen of minderen met alcohol

  1. Spreek van tevoren met jezelf of anderen af hoeveel je wilt drinken.
  2. Zorg voor lekkere alcoholvrije alternatieven.
  3. Maak een lijstje van redenen waarom je wilt minderen.
  4. Vind je het moeilijk om alcohol te weigeren? Bedenk dan van te voren wat je gaat zeggen als iemand jou een drankje aanbiedt.
  5. Samen sta je sterk, vraag je omgeving om steun.

Inspiratie overzicht